lite recept
MJÖLKCHOKLADTOPPAR
Här är hela skörden uppradad. Jag gör en plåt med hälften av degen, det blir 30 toppar. Sedan hjälper barnen till med den andra plåten.
1 dl | florsocker |
200 g | smör eller margarin |
1 dl | potatismjöl |
4 dl | vetemjöl |
100 g | Marabou mjölkchoklad |
- Blanda socker, matfett och de båda mjölsorterna.
- Rulla degen till små bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Gör en liten fördjupning i kakans mitt.
- Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 11-14 minuter.
- Låt kakorna kallna på plåten.
- Bryt/klipp chokladen i minibitar. Lägg dem i en mikrougnssäker skål. Smält försiktigt chokladen i mikron i korta intervaller och rör ofta.
- Häll den smälta chokladen i en plastpåse och klipp ett minimalt hål i ena hörnet.
- Spritsa ut choklad i kakornas fördjupningar.
- Förvara kakorna i kylen/svalen.
SNÖBOLLAR
Sött julgodis med smak av vit choklad och kokos. Receptet ger ca 25 snöbollar.
1/2 dl | vispgrädde |
1 1/2 msk | smör |
200 g | vit blockchoklad |
6 msk | kokosflingor |
1 dl | florsocker |
- Värm grädden i en kastrull tills den precis börjar koka.
- Rör ner smöret i grädden.
- Smält chokladen försiktigt i micron. Korta intervaller och flera omrörningar är trevligare än bränd choklad.
- Rör ner chokladen i grädden.
- Rör även ner kokosen och blanda ordentligt.
- Häll upp smeten på en tallrik och ställ in i kylskåpet tills den stelnat lite och går lätt att forma små bollar av. Detta tar ca 10-15 minuter.
- Forma små bollar som får rulla runt i florsockret.
- Ställ in snöbollarna i kylskåpet och låt stelna helt. Förvara dem i kylskåpet.
Drömrulltårta / Chokladrulltårta med smörkräm
3 st | ägg |
1 1/2 dl | strösocker |
3/4 dl | potatismjöl |
2 msk | kakao |
1 tsk | bakpulver |
150 g | smör eller margarin |
2 dl | florsocker |
2 tsk | vanillinsocker |
1 st | äggula |
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Vänd ner blandningen i äggsmeten.
- Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30×40 cm.
- Grädda mitt i ugnen, ca 5 min.
- Ta upp kakan på sockrat papper. Dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt den kallna.
- Rör margarinet/smöret och florsocker poröst. Tillsätt vanillinsocker. Rör ner äggulan.
- Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den.
- Låt drömrulltårtan ligga kallt en stund innan den ska skäras upp.
Strösselkaka / Snoddas / Mockarutor / Kärleksmums
150 g | margarin |
2 st | ägg |
3 dl | socker |
2 tsk | vanillinsocker |
1 msk | kakao |
4½ dl | vetemjöl |
2 tsk | bakpulver |
1½ dl | mjölk |
— | |
75 g | margarin |
1-2 msk | kallt kaffe |
1 msk | kakao |
2 tsk | vanillinsocker |
3½ dl | florsocker |
— | |
strössel eller kokosflingor (till garnering) |
- Smält margarinet och låt det svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda vanillin, kakao, mjöl och bakpulver i en egen skål.
- Häll i mjölblandning, mjölk och margarin omväxlande i äggsmeten.
- Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30×40 cm.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 15 min.
- Låt kakan svalna.
- Smält under tiden matfettet till glasyren.
- Tillsätt kaffe, kakao, vanillin och florsocker under omrörning.
- Bred glasyren på kakan. Strö på strössel.
- Skär kakan i fyrkantiga bitar. Dela bitarna tvärs över så de blir trianglar.
Kommentarer
Trackback