lite recept


MJÖLKCHOKLADTOPPAR


Här är hela skörden uppradad. Jag gör en plåt med hälften av degen, det blir 30 toppar. Sedan hjälper barnen till med den andra plåten.
1 dl florsocker
200 g smör eller margarin
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
100 g Marabou mjölkchoklad
  1. Blanda socker, matfett och de båda mjölsorterna.
  2. Rulla degen till små bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Gör en liten fördjupning i kakans mitt.
  4. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 11-14 minuter.
  5. Låt kakorna kallna på plåten.
  6. Bryt/klipp chokladen i minibitar. Lägg dem i en mikrougnssäker skål. Smält försiktigt chokladen i mikron i korta intervaller och rör ofta.
  7. Häll den smälta chokladen i en plastpåse och klipp ett minimalt hål i ena hörnet.
  8. Spritsa ut choklad i kakornas fördjupningar.
  9. Förvara kakorna i kylen/svalen.





 SNÖBOLLAR

Sött julgodis med smak av vit choklad och kokos. Receptet ger ca 25 snöbollar.
1/2 dl vispgrädde
1 1/2 msk smör
200 g vit blockchoklad
6 msk kokosflingor
1 dl florsocker
  1. Värm grädden i en kastrull tills den precis börjar koka.
  2. Rör ner smöret i grädden.
  3. Smält chokladen försiktigt i micron. Korta intervaller och flera omrörningar är trevligare än bränd choklad.
  4. Rör ner chokladen i grädden.
  5. Rör även ner kokosen och blanda ordentligt.
  6. Häll upp smeten på en tallrik och ställ in i kylskåpet tills den stelnat lite och går lätt att forma små bollar av. Detta tar ca 10-15 minuter.
  7. Forma små bollar som får rulla runt i florsockret.
  8. Ställ in snöbollarna i kylskåpet och låt stelna helt. Förvara dem i kylskåpet.







Drömrulltårta / Chokladrulltårta med smörkräm

Recept på en mycket god rulltårta som passar bra till alla hjärtans dag.
3 st ägg
1 1/2 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
150 g smör eller margarin
2 dl florsocker
2 tsk vanillinsocker
1 st äggula
  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Vänd ner blandningen i äggsmeten.
  3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30×40 cm.
  4. Grädda mitt i ugnen, ca 5 min.
  5. Ta upp kakan på sockrat papper. Dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt den kallna.
  6. Rör margarinet/smöret och florsocker poröst. Tillsätt vanillinsocker. Rör ner äggulan.
  7. Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den.
  8. Låt drömrulltårtan ligga kallt en stund innan den ska skäras upp.





Strösselkaka / Snoddas / Mockarutor / Kärleksmums

Klassisk mjuk chokladkaka i långpanna med kaffeglasyr och strössel / kokos.
150 g margarin
2 st ägg
3 dl socker
2 tsk vanillinsocker
1 msk kakao
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk
 
75 g margarin
1-2 msk kallt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vanillinsocker
3½ dl florsocker
 
  strössel eller kokosflingor (till garnering)
  1. Smält margarinet och låt det svalna.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda vanillin, kakao, mjöl och bakpulver i en egen skål.
  4. Häll i mjölblandning, mjölk och margarin omväxlande i äggsmeten.
  5. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30×40 cm.
  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 15 min.
  7. Låt kakan svalna.
  8. Smält under tiden matfettet till glasyren.
  9. Tillsätt kaffe, kakao, vanillin och florsocker under omrörning.
  10. Bred glasyren på kakan. Strö på strössel.
  11. Skär kakan i fyrkantiga bitar. Dela bitarna tvärs över så de blir trianglar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0